Du är här

Matglädje

Vår förskola är unik genom att maten och matglädjen är central för oss. Vi har en egen kock som lagar god och näringsrik mat från världens alla hörn i vårt välutrustade kök. I matlagningen använder vi många ekologiska och KRAV-märkta råvaror.
 
Vår syn på mat och måltider
Vad är mat och måltider i förskolan?
borg.gif
Näring, energi, kultur, gemenskap, kommunikation, miljötänkande. Två måltider varje dag ger också stor möjlighet till inlärning.
Förskoletiden är en period av långsam anpassning till vuxna matvanor. Maten ska vara näringstät, tilltalande och variationsrik. Vi är restriktiva med mat som ger mycket energi och lite näring. Inga sötsaker serveras till vardags. Maten lagas delvis av ekologiska produkter. Vi använder rapsolja som fett i matlagningen samt röd mjölk. På smörgåsar används Bregott. Som dryck till lunch serveras ekologisk mellanmjölk och vatten alla dagar.
Veckomenyerna baseras på följande ordning:
  • Lunch Måndag: Pastarätt.
  • Tisdag: Fisk.
  • Onsdag: Kött/färs/korv.
  • Torsdag: Soppa/bröd.
  • Fredag: Kött/kyckling
    Grönsakstallrik med olika grönsaker serveras dagligen och väcker intresse för olika smaker och konsistenser.
Mellanmål
Mellanmålen består av färskt hembakat, ljust eller mörkt bröd. Som pålägg serveras ost, skinka/korv och grönsak. Ibland serveras även frukt av olika slag som mellanmål. Till detta serveras dryck i form av mjölk, vatten och ibland yoghurt.
Speciella måltider i samband med högtider
Födelsedagar:
Barnen på Skeppet bjuder sina kamrater på något gott och bakar en liten tårta att ta hem.
Barnen på Jollen bjuder sina kamrater på glass.
  • Luciadagen: Firas med lussekatter och pepparkakor som barnen har bakat.
  • Fettisdagen: Firas med föräldrakaffe och semlor som barnen har bakat.
  • Sommaravslutning: Firas med ett tårtkalas.
Matsäcksmat till utflykter
Barnen har med sig egen ryggsäck med; sittunderlag, vattenflaska. Då det ska ätas lunch stoppas det även ner ätredskap (kniv, gaffel, sked o skål). Det kan även vara bra att ha extrakläder med vid ev behov.
Jollen Tar kortare promenader och äter där frukt.
Kajutans Mellanmål: bestående av smörgås el liknande.
Lunch: Allt från pasta/bullgur med köttbullar/gryta av olika slag.
Vid våra föreningsmöten serverar vår kock en buffé av olika rätter från olika delar av världen och vid våra föräldramöten serverar vi frukt och något att dricka.